1995 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Başkanlığı (TÜBA), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından oluşturulan Bilim, Teknoloji, Sanayi Politikaları platformunun Enformatik Çalışma Grubu, enformatik sektörünün Dünya’da kazandığı stratejik öneme ve Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tehditlere dikkat çekerek bir ana plan çalışmasının yapılmasını önermiştir.
Yapılan değerlendirmeler sonrasında, Başbakanlığın 05.02.1996tarihli bir yazısıyla enformasyon teknolojilerinin geliştirilmesi ve bilgi toplumuna geçişin sağlanması maksadıyla enformasyon alanında kamu güvenliği ve menfaatleri, sosyoekonomik, yasal, kurumsal ve düşünülebilecek diğer hususları da kapsayan bir enformasyon (internet dâhil) politikasının geliştirilmesine duyulan ihtiyaç nedeniyle (Mülga) Ulaştırma Bakanlığı sorumluluk ve koordinatörlüğünde, sekretarya hizmetlerini TÜBİTAK Başkanlığı’nın yürüteceği Enformasyon Politikası ve Enformasyon Altyapısı Master Planı’nın oluşturulması çalışması başlatılmıştır.
3397 sayfadan oluşan Türkiye Ulusal Enformasyon Altyapısı Ana Planı (TUENA) raporu, 79 kişilik uzman kadronun, 14 ayrı çalışma grubunda 200 kamu ve özel kurumun görüşü ve 1 hanehalkı anketinin sonuçları derlenerek hazırlanmıştır. Rapor’un 1. Bölümü olan “Çevrenin İzlenmesi” başlığının “C. Yönetimde Enformatik Teknolojilerinin Kullanımı” altbaşlığı ile “on-line government” terimi ilk defa kullanılmıştır.
“Enformasyon altyapılarının oluşmaya başlamasıyla birlikte, bu birimlerin geleneksel görevlerine ek olarak yeni görevleri arasında on-line government gibi enformasyon teknolojileriyle hükümet tarafından sunulan hizmetler konusundaki bilgileri toparlamak ve Internet gibi ağlar üzerinden sunmaya yardım etmek de bulunmaktadır.